Opis
Šta je Vitamin E?
Vitamin E (nazvan vitaminom mladosti) je liposolubilan vitamin i jedan od najvažnijih antioksidanata. Organizam nije u stanju da ga sintetiše, pa je neophodno unositi ga u hrani i dodacima ishrani.
Budući da je E vitamin topiv u mastima, najviše ga ima u ulju pšeničnih i kukuruznih klica, soji, orasima i semenkama, biljnim uljima, obogaćenom palminom ulju, suncokretovom ulju, jajima, ribi, piletini, margarinu i zelenom lisnatom povrću. Međutim, ni jedan od tih izvora ne može osigurati dovoljne količine Vitamin E.
Izražava se u IU – internacionalnim jedinicama, gde je 1 IU isto što i 1 mg vitamina E.
Otkriven 1922. godine kao vitalan u preventivi defekta ploda i kao zaštitnik crvenih krvnih zrnaca. Dobio je naziv prema grčkoj reči „tokos“ koja označava rađanje.
Koja je uloga Vitamina E?
Neophodan u oksidoredukcionim procesima metabolizma ugljenih hidrata, masti, fosfata i kreatina Vitamin E ima sinergetsko dejstvo sa selenom, pa je najbolje koristiti ih zajedno. Nedostatak vitamin E povećava rizik od kancera 580 puta, a nedostatak i vitamina E i selena čak 1140 puta.
Efikasan je u prevenciji i lečenju steriliteta kod oba pola i prevenciji pobačaja, pa je stoga dobio naziv antisterilitetni vitamin. Aktivan je antioksidant, neutrališe tzv. slobodne radikale i time usporava proces starenja. U borbi sa slobodnim radikalima i sam biva potrošen, pa ga je potrebno stalno unositi u organizam.
Koristi se protiv štetnog dejstva oksidacije, stresa, ozona, zračenja, žive, azot-dioksida, industrijski obrađene i konzervirane hrane i pušenja.
Ostala dejstva vitamina E kao dodatka ishrani:
- sa koenzimom Q10 štiti srčani mišić od angioznih napada
- sa vitaminom C služi za prevenciju i lečenje tromboze i ateroskleroze i poboljšanje seksualnog nagona, vida i mnogih drugih funkcija
- sa vitaminima A i C i selenom čini izvanredan spoj antioksidanata-čuvara ćelija organizma od degeneracije koju izazivaju slobodni radikali, nastali usled zagađenja, stresa i ostalih mnogobrojnih destabilizirajućih faktora
- pomaže u lečenju angine pektoris, hipertenzije, multiple skleroze, bronhijalne astne, alergija, sepse (trovanje krvi), febrilnih infekcija
- smanjuje nivo lošeg, a povećava nivo dobrog holesterola
- sprečava pojavu plakova na unutrašnjim zidovima krvnih sudova
- čuva kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara
- sprečava oštećenje ćelijske membrane i time smanjuje rizik od karcinoma
- povećava otpornost prema infakcijama i zapaljenju pluća
- sprečava oštećenje neurona i štiti od Parkinsonove bolesti i demencije
- snižava količine prostaglandina – složenih molekula koje izazivaju upale i bol, a pojačano se stvaraju kod reumatskih oboljenja
- smanjuje rizik od nastanka raka prostate i smrtnost od te bolesti
- štiti od perifernih vaskularnih oboljenja
- jača zidove kapilara i održava zdravim nervna i mišićna vlakna
- odličan je za kožu i kosu
- ubrzava zarastanje rana, izlečenje opekotina i sprečava stvaranje ožiljaka
- podstiče stvaranje antitela i time pojačava imunitet
- ublažava grčeve u nogama i u crevima
- štiti jetru, žučne puteve i pluća, povećava fizičku izdržljivost organizma i stvaranje mišićne mase
- koristi se za prevenciju karcinoma dojke i debelog creva.
Kod sportskih napora izvanredno štiti srčani mišić.
Vitamin E štiti ostale vitamine topive u mastima, a njegovu apsorpciju pomažu vitamini A, B-1, B kompleks, C, F, fosfor, selen, mangan, inozitol, a odmažu neorgansko gvožđe (ferosulfat), mineralna ulja, užegla mast, holin i pilule za kontracepciju.
Deca treba da unose E vitamin samo u multivitaminskim preparatima za svoj uzrast. Nije toksičan ni u velikim dozama. Osobe koje piju hlorisanu vodu imaju veće potrebe za E vitaminom. Osobe sa povišenim krvnim pritiskom, reumatskim oboljenjem srca, hipertireozom i dijabetičari treba postepeno da povećavaju dozu E vitamin.
Vitamin E se dobro podnosi, a kod uobičajenih doza nisu primećene neželjene nuspojave. Ipak, dugotrajna primena visokih doza može izazvati smetnje u varenju, umor i glavobolju i može uticati na vreme zgrušavanja krvi, u tom slučaju treba napraviti pauzu. Može da pojača dejstvo aspirina i antikoagulanata u razređivanju krvi.
Najbolja apsorpcija vitamina E je u suplementima koji su u tečnom (uljnom) obliku, ili u obliku uljnih kapsula. Uz još jednu malu napomenu: povremeno uzimanje tog dragocenog vitamina u malim dozama ima malu ili nikakvu korist. Osobe starije od 50 godina trebale bi ga uzimati svakodnevno.
E vitamin ima toliko važnih funkcija da ga ni u kom slučaju ne smemo zanemariti. Njegovi zagovornici s pravom kažu: „ E – za energiju“.
DOZIRANJE: za odrasle 400 do 1.200 IU dnevno posle jela. (1 mg = 1,5 IU).
Recenzije
Još nema komentara.