Opis
Šta je Niacin?
Niacin (vitamin B-3) je beli igličasti prašak, gorkog ukusa, popularno nazvan „životni vitamin“. Termostabilan je i može se sintetisati u organizmu iz triptofana, ali uz prisustvo vitamina B-1, B-2 i B-6.
Prirodni izvori su: meso, mleko, riba, povrće, kvasac, orasi, kikiriki.
Koje su uloge Niacina?
- neophodan je za nervni sistem, funkcije mozga, sintezu hormona
- poboljšava memoriju
- sprečava kardiovaskularne bolesti, rak i mnoga druga oboljenja
- pojačava cirkulaciju
- otklanja crvenilo i svrab kože, održava zdravim sistem za varenje, ublažava proliv
- omogućava ćelijama da apsorbuju neophodne hranljive sastojke
- sprečava ili ublažava napade migrene, i štetno dejstvo stresa
- smanjuje visok krvni pritisak, snižava nivo masnoća holesterola i triglicerida
- ublažava bolove kod čiraša i otklanja loš zadah iz usta
- povoljno utiče na rast i razvoj
- oslobađa energiju iz namirnica bogatih ugljenim hidratima
- uključen je u proces kontrole šećera u krvi.
Organizam može od aminokiseline triptofana da stvori niacin. Serotonin se proizvodi od triptofana. Ukoliko se veća količina triptofana koristi za stvaranje niacina, sve manje ga ostaje za proizvodnju serotonina (hormona smirenosti) i melatonina (hormona za spavanje). Znači, povećanim unosom niacina sprečava se nesanica, uznemirenost, strah i PMS-a kod žena.
Pri nedostatku vitamina B-3 nastaju: pelagra, depresija, senilnost, glavobolja, nervoza, teškoće sa koncentracijom i nesanica.
Preporučuje se uzimanje sa drugim vitaminima B-kompleksa i sa ginkgo bilobom.
Recenzije
Još nema komentara.